A fogyasztott mennyiség növelésével a kávézók feltehetően csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik továbbra is a szokott mennyiséget fogyasztják – állítja egy pénteken közzétett tanulmány.
Egy amerikai–szingapúri kutatócsoport három, összesen mintegy 120 ezer főre – többségükben egészségügyi dolgozókra – kiterjedő kutatást összegezve arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés van a négy év alatt napi másfél csészével több kávé fogyasztása és a gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegség kialakulása kockázatának 11 százalékos csökkenése között.
A Frank Hu, a bostoni Harvard egyetem kutatója vezette és a Diabetologia című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt is megfigyelték, hogy a kávéfogyasztás napi két csészével való csökkentése 18 százalékkal növelte a diabétesz kialakulásának a kockázatát. A kutatók ugyanarra az eredményre jutottak, bármekkora volt is a kezdeti elfogyasztott kávémennyiség.
A Science Media Center által idézett tudósok óvtak azonban az eredmény túlértékelésétől. „A tanulmányból semmilyen kávéfogyasztási ajánlást nem lehet levonni” – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az csak a fogyasztás változásával foglalkozik, nem pedig az abszolút elfogyasztott mennyiségekkel, és kizárólag a kávénak a diabétesz kockázatára gyakorolt rövid távú hatására tér ki. A kutatók semmilyen összefüggést nem találtak a koffeinmentes kávé, illetve a tea fogyasztásának növelése, illetve a cukorbetegség kockázata között.
Ha Te is a kávé szerelmese vagy, próbáld ki a MAKKA instant kávékülönlegességeket is. A MAKKA Kávék a 100% arabica instant kávé mellett további jótékony hatású komponenseket is tartalmaznak.
Forrás: MTI
http://mno.hu/tudomany/igy-fugg-ossze-a-kavefogyasztas-es-a-cukorbetegseg-1223275
http://eletmodkozpont.hu/taplalkozas/cikk/a-kave-es-az-egeszseg