A zöld káposzta, vagy a fekete retek nem tartoznak éppen a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig mindkettő igazi őszi vitaminbomba, ráadásul ízletes, egyszerűen elkészíthető ételeknek szolgálhatnak alapjául.
Fekete retek
A fekete retek gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban. Különösen említésre méltók azonban a benne lévő szekunder növényi anyagok, mégpedig az ún. izotiocianátok, melynek sok kitűnő, egészségünkre gyakorolt hatást tulajdonítanak. Első helyen említendők a rák- és artritisz elleni tulajdonságaik, melyek önmagukban elegendők lennének, hogy a retket rendszeresen fogyasszuk.
Ehhez jön a hormonháztartásra gyakorolt szabályozó hatása, így például változókori problémáknál rendkívül hasznos lehet. Ezen kívül a retek nagymértékben támogatja a szervezet méregtelenítő és salaktalanító képességét.
Zöld káposzta
Természetesen a zöld káposzta is tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, emellett leküzdi a gyulladásos folyamatokat, erősíti az immunrendszert, és rák ellen is az egyik legjobb élelmiszer. Magas K-vitamin-tartalma ápolja a vért, az ereket, és – a tejnél kétszer nagyobb kalciumtartalmával együtt – gondoskodik az erős csontokról. Másodlagos növényi anyagaival (pl. lutein, zeaxantin) és magas béta-karotin-értékeivel a zöld káposzta a szemünkkel is törődik. Ha tehát éjszakába nyúlóan ülünk a monitor előtt, akkor a számítógép mellett mindenképp tartsunk egy nagy tál káposztachipset.
Receptrek:
Káposztachips
A káposztachips a zöld káposzta legjobb, leggyorsabb és legízletesebb elkészítési módja. Nagyon egyszerűen elkészíthetjük a sütőben vagy az aszalógépben. A káposztán kívül olívaolajra és tengeri sóra lesz szükségünk. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Tépjük a káposztaleveleket chips nagyságúra, de vegyük figyelembe, hogy sütés vagy szárítás közben össze fognak menni, így ne legyenek túl kicsik. Az olajat és a sót tegyük egy nagy tálba és jól keverjük össze. A káposztaleveleket forgassuk bele a keverékbe, hogy mindkét oldaluk nedves legyen. Terítsük el a leveleket egy sütőlemezen, és süssük 15 percig, vagy éppen addig, amíg jó ropogósak lesznek, de semmiképp nem égettek. Ha inkább aszalógépben készítjük, akkor szárítsuk 45 fokon 4-5 óra hosszat. Az olajba keverhetünk összenyomott fokhagymagerezdet is.
Burgonyás retekleves.
Hozzávalók 2 adaghoz:
• 300 gramm burgonya – meghámozva és kockára vágva,
• 150 gramm fekete retek – meghámozva és vékony szeletekre vágva,
• fél fokhagymagerezd – finomra aprítva,
• 1 evőkanál olívaolaj,
• fél hagyma – kockára vágva,
• 400-500 ml zöldségleves,
• 100 ml biotejszín,
• bors és fűszersó ízlés szerint.
Elkészítése:
Az olívaolajat egy edényben felhevítjük. Beletesszük a hagymát és fokhagymát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, és kevergetés mellett pároljuk. Felöntjük a zöldséglevessel, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem megpuhul. Most hozzáadjuk a retket, és néhány percig együtt főzzük. Végül belekerül a tejszín is, majd a levest pépesítjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal, azonnal tálaljuk.
Forrás:
http://gyogyszernelkul.com/elhanyagolt-vitaminforrasok-a-zold-kaposzta-es-a-fekete-retek/
http://alfahir.hu/mai_gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9ny%C3%BCnk_fekete_retek-20110507